Glock17 - Fredriksvern Verft

Fredriksvern Verfts Venner (FVV)
Gå til innhold
9mm pistol P80 (Glock 17)

9 mm pistol P80 (Glock 17) ble fordelt til Luftforsvarets skolesenter i Stavern da 9mm Pistol M38-N (Walther) gikk ut av bruk i 1985. De første pistolene av denne typen ble anskaffet av Forsvaret ett års tid tidligere.

Glock er benevnelsen på en hel familie av halvautomatiske pistoler som er konstruert og produsert av den østerrikske fabrikken Glock GmbH som ble grunnlagt i 1963 av inginiør Gaston Glock for å fremstille ekstra sterke syntetiske materialer og stålkomponenter. I mai 1980 ble fabrikken invitert til å by på en kontrakt om levering av en ny tjenestepistol til den østerrikske hæren som trengte en erstatning for sine gamle P-38 pistoler som fremdeles var i bruk. Noen prøveeksemplarer av pistolen ble fremsendt for at de skulle gjennomgå omfattende tester sammen med konkurrerende pistoler. Glock kom ut som vinner av testen med sin Glock 17 modell. Denne ble godkjent som tjenestevåpen i det østerrikske militærpolitiet i 1982 med betegnelsen P80 (Pistole 80). Litt senere ble den også godkjent og anskaffet som militær tjenestepistol i Nederland, Sverige og Norge. Glock 17 ble snart grunnlaget for en serie med varianter som var tiltenkt forskjellige oppgaver. Dette kunne være varianter som hadde andre kalibre og pipelengder.

Det skulle vise seg at pistolen ble en overveldende suksess, og frem til 1992 ble det solgt omtrent 350.000 pistoler i 45 land, og av det 250.000 til USA alene. Benevnelsen 17 i navnet kommer forøvrig av at pistolen er Gaston Glock sitt patent nummer 17. Glock 17v2.t den første pistolen som ble konstruert og produsert av det østerikske firmaet Glock GmbH. Den er på mange måter et uvanlig våpen med mange uvanlige løsninger. Rammestykket er for eksempel laget av et meget sterkt nylon basert polymer materiale med stålinnlegg, noe som vakte oppsikt da Glock 17 kom. Løpet og sleiden er av stål, i likhet med mange andre av de indre delene av våpenet. G7øc£-pistolene har et konstant ’’double-action” avtrekkersystem uten hane. Dette er en Glock-patent som kalles ’’safe action”. Dette gjør at pistolen blir sikker, og avtrekket presis, selv om den bare kan avfyres i ’’double-action”. I likhet med revolvere mangler den derfor manuell sikring. Dette er en konstruksjonsdetalj som gjør at våpenet er sikrere å håndtere enn de konvensjonelle pistolene, og hensikten er å minske risikoen for uønskete avfyringer. Pipen er kaldsmidd, dvs at den er uthamret og formet av kaldt stål. Den har en utradisjonell sekskantet høyre-rifling. Både pipen og sleiden er gitt en beskyttende sluttbehandling. Behandlingen som kalles Tenifer, gir pistolen en meget effektiv rustbeskyttelse. Dette er fabrikkens egen patent. Glock 7/består av 34 deler. For puss og vedlikehold adskilles pistolen i 5 hoveddeler: pipen, sleiden, rammestykket, magasinet og rekylfjærene. Glock et to-raders boksmagasin med helel7 patroners kapasitet. Den kan også benytte et 19 patroners forlenget magasin. Etter at den siste patronen er avfyrt blir sleiden stående åpen i bakre stilling. En utløser for sleiden er plassert på venstre siden av rammestykket slik at den lett kan opereres av tommelen på høyre hånd. For tiden kan Glock pistoler leveres i alle vanlige pistolkalibre; som 9x19mm Parahelium, 9x17mm Short (.380ACP), 357SIG, .40SW, 10mm Auto og .45ACP.

Glock er blant de pistolene som er mest brukt i politi-sammenheng i dag, og den blir også brukt av militære i mange land, og er blant annet standardpistol i det norske forsvaret. Pistolen er konstruert for NATO-standard 9x19mm Parabellum ammunisjon med en prosjektilvekt på 7,5g, og en utgangshastighet på 350 m/s, men den kan også bruke ”high-power” +P og +P+ ammunisjon som er kraftigere. Glock har blitt modifisert og forbedret mange ganger siden den ble introdusert i 1980. De norske pistolene vil få en ”mid-life update” i 2008 som blant annet vil omfatte montering av et bedre grep, tritium sikter og universale monteringsskinner for laserpeker og taktisk lyskilde. Dette tilleggsutstyret vil bli det samme som skal brukes på den nye MP-7. Blant alle de forskjellige variantene av Glock finnes det også en automatisk versjon som benevnes Glock 18. Med denne pistolen kan man skyte enkeltskudd, eller automatiske serier på 3 skudd. Denne versjonen er utstyrt med et forlenget magasin med plass til 31 patroner. Den kan utstyres med en lett kolbe og har en teoretisk skuddtakt på hele 1200 skudd pr. minutt.

G/orA-pistoler er kjent for å være ekstremt solide og pålitlige, og når nå de ’’norske ” pistolene får sin oppgradering og tilleggsutstyr vil de utvilsomt være blant de aller beste og mest moderne som kan skaffes.
FVV - Siden oppdatert: 03-06-2024
Tilbake til innholdet